štvrtok 9. júna 2011

Tvarohové guľky s jahodovou omáčkou

Minule mi syn povedal: " Kedy už uvaríš normálne jedlo?" Pod normálnym myslí takú slovenskú klasiku, nie skúšanie stále niečoho nového. To mu síce chutí a vždy pochváli, ale je to stále niečo nové, iné, nezvyčajné...
Pod klasikou sa u nás chápu aj staré dobré tvarohové guľky podľa Veľkej slovenskej kuchárky od Dullovej.
Takéto niečo u nás mizne v minúte a ostávajú len prázdne taniere.

Pre 4 osoby potrebujeme:
500 gramov hrudkovitého tvarohu (určite nie jemný tvaroh)
100 -120 gramov krupice
2 vajíčka
soľ
80 gramov masla
60 gramov cukru (hnedý)
strúhanka na posypanie

500 gramov jahôd
hnedý cukor
smotana na šľahanie

V mise vypracujeme pevnejšiu hmotu z tvarohu, trošku soli, vajíčok a krupice. Krupicu dávame podľa toho ako je cesto tuhé/riedke. Z hotového cesta robíme guľky vo veľkosti vlašského orecha, ktoré dáme variť do vriacej osolenej vody (väčší hrniec cca 4 litre vody). Guľky varíme 10 minút na miernom plameni. Uvarené guľky vyberieme do misy, polejeme rozpusteným maslom, trošku osolíme  a posypeme práškovým cukrom (ja som si hnedý cukor zomlela na elektrickom mlynčeku) a nasucho opraženou strúhankou. Podávame s jahodovou omáčkou (rozmixujeme spolu jahody, šľahačkovú smotanu a cukor - ten pridávame podľa chuti), prípadne s džemom alebo ovocím.

9 komentárov:

  1. Ludmilka úúúplne chápem tvojho syna :) mám doma niečo podobné :))) no a povedzme si úprimne klasika je klasika... ale aj experiment má niečo do seba:) Apropo tieto klasické guľky sú úúúúžasné:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jaaaaaaj Ludka, tie vyzeraju vyborne, hned by som si zobla z monitora :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andrejka veru klasika je niekedy na nezaplatenie:-)Len vzdy najdem nieco co vyzera suuper a chcem to vyskusat..ale tak ako asi aj Ty:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Slavka dakujem:-) len kolko som mala problemov zohnat v Prahe klasicky hrudkovity tvaroh:-(, uz som myslela, ze to vzdam....

    OdpovedaťOdstrániť
  5. joj,takuto klasiku veru aj ja moozem...na slovenske sladke jedla nedam dopustit...mnam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinka, aj my mozeme klasiku, ale taktiez nechcem varit dookola len to iste a rada sa inspirujem:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak tuhle klasiku jsme doma ještě nejedli :) My většinou děláme kynuté knedle plněné jahodami polité smetanou, cukrem a máslem, ale tohle bych si taky dala moc ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Catalina ja mam rada asi vsetko sladke (teda okrem maslovych plniek) a aj tie parene buchty, ktore spominas:-) (teda kynute knedle:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ludmilka, presne takyto recept dnes zhanam...mam v chladnicke tvaroh a chut na taketo sladke gulky :)) akuart namiesto jahod pojdu jablcka

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...