nedeľa 12. júna 2011

Čokoládové brownies

Po tomto recepte sa u nás prehodnotilo poradie obľúbenosti koláčov. Na prvom mieste u syna už nie je ruský tvarohový koláč, ale čokoládové brownies. U mňa je to na zvážení, keďže preferujem ľahšie koláčiky, hlavne ovocné. Musím však uznať, že brownies má čosi do seba...
Inšpirovala som sa receptom Jamieho Olivera, ktorý bol jednoducho písaný a musím povedať, že sa vydaril.

na prípravu potrebujeme:
250 gramov masla
200 gramov čokolády (najlepšie v čo najvyšším obsahom kakaa)
80 gramov kakaa
65 gramov hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
360 gramov práškového cukru (ja som dala cca 200 gramov a bolo to dosť)
4 vajíčka

Podľa receptu tam môžme pridať ešte kúsky lieskových orieškov, kandizované ovocie, mandle, atď.
Podávame s ovocím, ktoré máme k dispozícii a crème fraîche (250 ml), prípadne zmrzlinou.


Na začiatku si zapneme rúru a nechápe ju predhriať. Koláč sa bude piecť pri 180 stupňoch. Kým sa nám rúra bude predhrievať, tak si pripravíme cesto na koláč.
Postup je jednoduchý a koláč je hotový dosť rýchlo. Na začiatku si vo vodnom kúpeli roztopíme maslo s čokoládou nalámanou na kocky. Vznikne nám tekutá krémová hmota.V druhej mise zmiešame kakao, múku, prášok do pečiva a cukror  (u nás ako zvyčajne menšie množstvo cukru ako je odporúčané v recepte a hlavne hnedý cukor, ktorý meliem na elektrickom mlynčeku). Musím povedať, že aj 200 gramov (namiesto odporúčaných 360 gramov bolo dosť). Do roztopenej čokolády pomaly zamiešavame po častiach sypkú hmotu. Keď máme všetku hmotu zmiešanú, pridáme 4 vajíčka a poriadne premiešame.
Hmotu vylejeme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Dáme do predhriatej rúry a pečieme 25 minút pri 180 stupňoch. Vzhľadom k tomu, že ja som dala koláč do menšej formy a bol dosť hrubý po 25 minútach cesto bolo ešte skoro úplne tekuté, takže som pridala ďalších 10 minút a potom ešte znovu ďalších 10 minút (takže celkovo som ho piekla 45 minút). Pokiaľ je forma trochu väčšia stačí aj tých 25 minút. Koláč má byť na povrchu upečený, ale v strede má zostať mokrý a mazľavý.


Podávala som ho s ovocím a crème fraîche, čo je francúzska verzia kyslej smotany. Podľa mňa je ideálna k tomuto brownies zmrzlina, ale tú sme doma nemali:-)

11 komentárov:

  1. Slavka, aj my a velmi...uz je aj po kolaciku:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...dokonalý brownies Ľudmilka, určite ho vyskúšam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uuuuzasnee!!! brownies su pre mna tiez posvatne, je to parada!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tak na toto sa uz dlho chystam ale nejako sa vzdy najde nieco, co vyskusam skor. Ludka, tvoje brownies vyzeraju super, tak si ma zase navnadila.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, ja uz zacinam mat tolko veci obluvenych a este tolko ich chcem vyskusat:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lucia, aj u mna su veci v poradovniku a na niektore si zatial este netrufam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Brownies jsou přímo skvělé a tvůj recept se hodně podobá mému, takže jsou určitě skvělé :) Vůbec se nedivím, že synkovi nejvíc chutnají právě tyto, jak brownies jednou chytnou, už nepustí :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Catalina, veru skvele..uvazujem ze ich aj zajtra urobim, kedze ideme na jednu party...a recept bol od Jamieho Olivera, akurat sa mi tam nezdalo potrebne pridavat tie jeho oriesky, atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. While there is no day that isn't improved by eating a brownie, something about a cold day makes brownies taste even better.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...