nedeľa 24. apríla 2011

Sviatočný chlieb - chala

Tak ako sa píše v názve, je to sviatočný chlieb, konkrétne židovský šábesový chlieb. Vzhľadom k tomu ako dlho trvá jeho upečenie, pokiaľ ho chcete robiť naozaj kvalitne, tak ho robíme sporadicky aj hoci chutí veľmi dobre.
Podobá sa na našu vianočku a 3 navzájom spletené povrazce symbolizujú pravdu, mier a spravodlivosť, mak na povrchu predstavuje mannu. Tento chlieb pečiem podľa receptu z našej obľúbenej knihy Chlieb . Pôvodne si ju kúpil manžel a chleby sú jeho doména (hlavne celozrnné), ale veď môžem ho prekvapiť aj ja:-)

Potrebujeme:
2 lyžičky sušených kvasníc (15 gramov čerstvých)
200 ml vody
500 gramov hladnej múky
1 a 1/2 lyžičky soli
2 lyžice tekutého medu
2 rozšľahané vajcia
60 gramov roztopeného masla
žĺtok a lyžica vody na glazúru na vrch
2 lyžičky maku na posýpanie
masla na vymastenie plechu a vytretie misy

Na tento chlieb budeme potrebovať nielen vyššie popísané suroviny, ale aj dostatok času, keďže hotový ho máme za vyše 4 hodiny. Začneme tým, že si do nádoby s vodou vsypeme sušené kvasnice, rozmiešame a nechápe 5 minút postáť.
Vo veľkej mise zmiešame múku so soľou, s strede urobíme jamku a nalejeme kvasnice. Ku kvasniciam pridáme toľko múky aby sme v jej strede urobili redšie cestíčko (nezmiešame ju všetku!) Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Pridáme roztopený med, rozšľahané vajcia a roztopené maslo. Trošku z roztopeného masla som si nechala na vymastenie misy na neskôr. Vypracujeme cesto, ktoré si preložíme na pomúčenú plochu a miesime cca 10 min, kým nie je hladké a lesklé. Pridávame podľa potreby múku na posýpanie, ale nie veľa, cesto sa trošku lepí, ale postupne sa s ním pracuje veľmi dobre.
Vložíme do misy, do ktorej sme vyliali zvyšné roztopené maslo a cesto v ňom pootáčame, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny. Potom cesto zrazíme (jemne postláčame hánkami prstov) a necháme ešte 10 minút odpočívať.

Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, z ktorých vypracujeme povrazce dlhé cca 40 cm. Najhrubšie majú byť v strede. Spletieme ich (od stredu), preložíme na vymastený plech, prikryjeme a necháme 45 minút kysnúť (cesto ma zase zdvojnásobiť svoj objem).

Potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s lyžicou vody (glazúra) a pečieme v rozohriatej rúre asi 45 minút pri teplote 180 stupňov. Po vybratí ma byť chlieb zlatistý. Necháme vychladnúť aby sa nám neskalil (ako sa u nás hovorilo). A papáme.

4 komentáre:

  1. Ludka, ked som zbadala obrazok, myslela som si , ze je to vianocka. Po precitani prispevku vidim, ze je to chlebik. Vyzera uuzasne. Je taky nasladly, kedze tam ide med?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adka, je to podobne vianocke, akurat nam chuti este viac. Vzhladom k tomu, ze tam ide len trosku medu nie je velmi sladky. Avsak robime ho len dost sporadiky vzhladom k jeho dlhej priprave. Lepsie sa mi robi chleby v domacej pekarni, kde len vsetko nahadzem:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeee, take som robila, ale velmi davno, tiez mi to pripominalo vianocku, len taku bez cukru ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ved aj ja nabuduce chalu budem robit az na nejake sviatky, kedze pol dna roboty a hned zmizla (ako vsetko u nas co sa da jest:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...