nedeľa, 17. apríla 2011

Jarná zemiaková polievka

Aj u nás sa zjarnieva. V kuchyni máme viac zeleniny a byliniek. Nie žeby sme ich inokedy nepoužívali, ale teraz každé jedlo varíme podľa toho akú čerstvú zeleninu kúpime na trhu.
Dnes sme vyskúšali jarnú zemiakovú polievku, ktorá vyzerala veľmi dobre na fotke v Šarme. Mne sa fotky tak nedaria:-), ale to nič nemení na tom, že polievka je super:-)

Potrebujeme (pre 4 osoby):
100 gramov posekaných vňatí (žihľava, petržlenový vňať, pažítka, špenát)
200 gramov zemiakov
40 gramov masla a 2 lyžice hladkej múky (na zápražku)
1,5 l vývaru
1 dcl šľahačkovej smotany
sušené hríby
drvená rasca, soľ, čierne korenie, solčanka

Príprava je rýchla a veľmi jednoduchá. Presne tak, ako to mám rada. Bylinky nasekáme a krátko povaríme vo vývare s rascou a korením. Inak podľa receptu ide byliniek 100 gramov, ale nič sa nepokazí, keď sa dá viac. Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Pridáme variť do vývaru spolu s hríbmi, ktoré sme namočili vo vode a vyžmýkali.  Spolu to povaríme cca 10 minút. Nakoniec pridáme zápražku, ktorú sme si urobili z masla a hladkej múky a zjemníme smotanou, ktorú nalejeme do polievky až tesne pred dokončením a krátko prevaríme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...