štvrtok 5. mája 2011

V hrnci pečené jahňacie na jalovci

V poslednej dobe sme si obľúbili jahňacie mäso, nie žeby sme iné nemali radi (teda v rozumnej miere, ktorá je podľa môjho manžela 1x do týždňa). Opäť som vyskúšala starú taliansku klasiku. Recept je veľmi jednoduchý, ale pripravuje sa dosť dlho. Tak aby mäsko bolo mäkké a dostalo tú správnu chuť.

Potrebujeme (pre 4 osoby):
1,2 kg jahňacieho pleca s kosťou (naporcované na 3-4 časti)
1 lyžica nasekanej mrkvy
1 lyžica nasekanej cibule
1 lyžica nasekaného záhradného zeleru
1 šálka suchého bieleho vína
2 strúčiky cesnaku
vetvička čerstvého rozmarínu (alebo sušený)
1 a 1/2 malej lyžičky rozdrveného jalovca (borievky)
soľ
čierne korenie

Takto variť sa mi páči najviac. To znamená všetko dáme do hrnca, ktorý je s hrubším dnom (prípadne zo smaltovanej zliatiny), prikryjeme pokrievkou a dáme variť. Asi 2x za hodinu mäso otočíme.
Po cca 2 hodinách hrniec čiastočne odokryjeme a varíme na trošku vyššom plameni. Zase nezabudneme otočiť (teraz už častejšie) a dávať pozor. Šťava (teda víno) sa nám pomaly vyvaruje a ostáva hustejší zvyšok.  Po cca 3 a 1/2 až 4 hodinách už máme jedlo hotové. Hrniec si nakloníme a vyberieme z masy čo najviac vyvareného loja, aby nám omáčka (redukcia) neostala mastná. Všetko vyberieme na tanier a hneď podávame.
My sme k tomu mali krúpy, ktoré sa taktiež dlhšie varia. Príprava je veľmi jednoduchá, umyť krúpy a nechať variť asi 1 a 1/2 hodiny v osolenej vode.

4 komentáre:

  1. mnaaam! jahnacinu aj my mame radi, zvyknem robit na cervenom vine... a toto vyzera byt neskutocne dobreeee ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ludka, jahnacie velmi moze moja polovicka, je to okrem diviny jeho najoblubenejsie masko :) dakujem teda za vyborny receptik. ja som totiz dost lava do pripravy masa, kedze ho nejem, ani ho neviem velmi varit :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marianaa: masko na vine ma taku jemnu chut, aj my ho mame radi:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Evitchka: no u nas je to naopak. Manzel chce aby som varila maso len niekedy a ja by som teda aj castejsie:-) Ja zase skor sladsie jedla robim menej.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...