nedeľa 24. apríla 2011

Čerstvý hruškový koláč

Na tento recept som sa chystala dlho, ale kým som sa spamätala, tak hrušky, ktoré by tam mali ísť už bežne v obchodoch nemali. Hruškový koláčik je najlepší s odrodou Conferenza (je to zimná odroda, úzka, dlhá hnedožltá). Pokiaľ ju kúpite a je tvrdá, stačí 1-2 dni nechať v mikroténovom sáčiku a oni dozrejú. Vzhľadom k tomu, že sú také sladké nemusíme dávať ani veľa cukru.
Koláč je nenáročný na použité suroviny a taktiež aj na prípravu, zvládne ho každý :-) a výsledok závisí iba od druhu použitých hrušiek. Recept mám z kuchárky Klasická italská kuchyne, kde sú recepty jednoduché a chutné.

Potrebujeme:
2 vajíčka
1/4 šálky mlieka
štipka soli
1 a 1/2 šálky polohrubej múky
900 gramov hrušiek
1/2 šálky strúhanky
maslo na vymazanie formy a na vrch koláča
môžme použiť aj celé klinčeky (nemusíme)
1/2 šálky cukru

Príprava je veľmi rýchla a jednoduchá, takže hneď na začiatku si predhrejeme rúru na 190 stupňov.
Ja som použila 3 dcl šálku ktorou som odmeriavala potrebné suroviny. V mise si rozšľaháme vajíčka s mliekom, pridáme cukor (u nás hnedý, ktorý meliem na kávovom mlynčeku), štipku soli a šľaháme. pridáme múku a vymiešame. Vznikne nám hustejšie cesto.
Hrušky si ošúpeme, rozrežeme na polovicu, odstránime jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Hrušky vmiešame do cesta.
Okrúhlu tortovú formu nahrubo vytrieme maslom, vysypeme strúhankou (zbytočnú strúhanku oklepeme). Dáme tam cesto, povrch zarovnáme lyžicou a urobíme viacero malých otvorčekov do ktorých dáme kúsočky masla. Pokiaľ chceme, môžme do cesta rovnomerne napichať aj celé klinčeky.
Dáme do rúry a pri teplote 190 stupňov pečieme cca 50 minút. Podávame vlažný (nechladíme ho a taktiež nenechávame odstáť, môžme hneď jesť).


4 komentáre:

  1. mnaaaaaaaaam urco skusim, milujem taketo kolaciky papa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slávka, aj my mame radi domáce kolaciky a to vsetky:-) co upecieme. Budem rada keď vyskusas:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hrušky môžeme a takéto nenáročne koláčiky na prípravu a ingredencie tiež, vyskúšam : )

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivanka, budem rada ked vyskusas ma este radsej ked bude chutit :-) tesim sa, ze aj skusene kucharky zaujal tento nenarocny receptik:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...