pondelok 4. apríla 2011

Pirohy plnené jablkami s tvarohom

Toto jedlo mi evokuje spomienky na detstvo. Robievali sme ho dosť často a vždy vo veľkom množstve. Pirohy sme robievali len v sladkej podobe, v slanej sme to ako deti nemali radi a dodnes ich robím len nasladko.

Potrebujeme:
hrubú múku (robím z 500 gramov)

1 vajíčko

na plnku: jablká, cukor, škorica
na posypanie: maslo, soľ, cukor, hrudkovitý tvaroh 250 gramov, škorica




1. Cesto si urobíme z hrubej múky, vajíčka a vody, ktorú prilejeme podľa potreby, tak aby bolo cesto tuhšie. Poriadne ho premiesime a vyvaľkáme na tenko. Nezabudneme podsypovať múkou, tak aby sa nám neprichytilo dosku. Cesto nemá byť až príliš tuhé, nerobili by sa dobre pirohy.
2. Jablká si ošúpeme, nastúhame na hrubšom strúhadle, vytlačíme prebytočnú šťavu a dáme trošku opražiť. Pridáme cukor a škoricu podľa chute.
3. Rozvaľkané cesto nakrájame na štvorce, plníme jablkami (prípadne lekvárom, tvarohom, makom...), preložíme štvorce napoly a poriadne uzavrieme (pritlačme) prstami, tak aby nám plnka nevytekala pri varení do vody.
4. Pirohy dáme variť do vriacej vody na cca 6-7 minút.
5. Pirohý vyberieme z vody, poriadne scedíme od vody a dáme do misy, kde na ne dáme roztopené maslo, trochu posolíme, pridáme cukor, hrodkovitý tvaroh a škoricu (to už dochutíme podľa vlastnej chuti).
Dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...