pondelok 30. mája 2011

Polievka z červenej šošovice

Z výletu/pobytu z Londýna kde som bola pred časom som si okrem zážitkov priniesla aj niekoľko receptov. Tento patrí k mojím obľúbeným. Nie je teda anglický (keďže som bývala s čínsko-indickej rodine), ale chutí super. Je to podobná chuť ako poznám aj u nás z Govindy v Bratislave.
Keďže moja známa mi recept a taktiež aj suroviny vysvetľovala po anglicky, nepoznám presné zloženie jednej zmesi korenia, ktoré mi dala do zásoby. Pridávam ho tu nafotené, dúfam, že mi niekto pomôže s identifikáciou zložiek, aby som si to vedela namiešať, keď sa mi minie.

Potrebujeme:
250 gramov červenej šošovice
1 menšia cibuľa
1 paradajka
1 strúčik cesnaku
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžička kurkumy
2 lyžičky zmesi korenia (na foto)
5 lyžíc oleja
soľ



Červenú šošovicu si premyjeme v studenej vode a dáme variť vo vode, ktorá siaha cca 3-4 cm nad šošovicu (podľa toho akú hustú polievku chceme, ja som varila takú skôr kašovitejšiu, ale poznám ju aj redšiu). Do druhého menšieho hrnca si dáme olej, na to nasypeme 2 lyžičky zmesi korenia  a chvíľku to pražíme na oleji. Potom pridáme na malé kúsky pokrájané cibuľu (orestujeme do sklovita). Ďalšiu surovinu, ktorú pridáme sú horčičné semená, potom pretlačený strúčik cesnaku a nakoniec kurkumu. S kurkumou to už len rýchlo prevaríme a odstavíme. Medzitým si ešte sparíme vo vriacej vode jednu paradajku (cca 1 minútu), ktorú ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a pridáme variť do polievky. Keď je šošovica mäkká, pridám tam zmes korenia, ktorú sme robili v druhom hrnci, trošku osolíme a polievka je hotová:-). Celá príprava polievky trvá cca 15 minút. Mixérom ju vymixujeme dohladka a môžme podávať.

Vinohradnícke kura (kura s hroznom)

Toto kura s hroznom bolo moje prvé na naše pomery neštandardné jedlo. Doma sme varievali takú klasiku ako sa varieva na dedinách (hlavne bravčové rezne, segedín, guláše). A nemiešalo sa sladké so slaným. Vyskúšala som ho dáávno na internáte a zvládla som ho uvariť aj na dvojplatničke. Aj vtedy som sa čudovala tomu názvu, keďže pod vinohradníckym kuraťom som si predstavovala kura s vínom:-), napriek tomu tento recept nám chutí.

Na vinohradnícke kura budeme potrebovať (pre 4 osoby):

3 kúsky kuracích pŕs (cca 500 gramov)
500 gramov hrozna (lepšie je svetlé, bezkôstkové)
1 cibuľa
1 smotana na varenie (250 ml)
soľ, solčanka, čierne korenie
cestoviny 400 gramov (penne, fusilli)
3 lyžice oleja

Cibuľu si pokrájame na drobno. Dáme ju opražiť na olej. Zatiaľ si pokrájame na drobné rezance umyté kuracie mäso. Pridáme na panvicu k cibuli a restujeme cca 10 minút. Pridáme soľ, solčanku a čierne korenie na ochutenie. Dnes mi s prípravou obeda pomáhal syn. Nechala som ho krájať hrozno na kúsky. Z pôvodného množstva, ktoré som kúpila, tak aby mi ostalo aj ja tento recept mi po jeho "pomoci" ostalo cca 250 gramov. Takže pred koncom, keď už je mäsko mäkké pridáme hrozno, chvíľku orestujeme, prelejeme smotanou na varenie a keď prevrie máme dovarené.
Cestoviny uvaríme podľa návodu.

streda 11. mája 2011

Čokoládové a jogurtové muffiny

Grilovačky a opekačky to je moje. Super, že už je teplo a môžme chodiť von. Tento víkend sme boli pozvaní k známym skolaudovať ich nový gril. Keďže oni pripravovali grilované, tak som si povedala, že prispejeme niečim sladkým. Voľba padla na muffiny, sú rýchle, jednoduché a ešte aj skladné. Inšpirovala som sa na mimibazare, kde je neskutočné množstvo všemožných receptov. Vzhľadom k tomu, že som už muffiny pár krát piekla, ale nebola som s nimi veľmi spokojná, tak som teraz dlho špekulovala, že ktoré.
Nakoniec som sa rozhodla pre čokoládové a jogurtové.

na prípravu 12 ks čokoládových muffinov potrebujeme:
Sypká zmes: 250g hladkej múky, 175g kryštálového cukru, 2 lyžice kakaa,  2 lyžičky prášku do pečiva, 1/2 lyžičky sódy bicarbóny,  150g tmavej čokolády + ja som dala ešte aj bielu čokoládu (50 gramov). 


Tekutá zmes: 1vajce,  250ml mlieka, 90ml rastlinného oleja, 1lyžičky vanilkovej esencie (ja som nemala, tak som dala trochu vanilkového cukru).


Zmiešame sypké prísady a tekuté prísady. Potom to všetko zmiešame spolu (no to je super recept, to bude patriť k ďalším mojím obľúbeným rýchlovkám). Naplníme košíčky v muffinovej forme. Z tejto dávky vyjde presne 12 muffinov. Pečieme 20 minút pri 200 stupňoch. A máme hotové. Muffiny sú jemné a šťavnaté, dobre idú oddeliť od košíčkov aj ako čerstvé. Ako idú oddeliť neskôr to neviem, keďže doma sa nezvykneme do takého štádia dopracovať aby nám muffiny ostali aj na druhý deň:-)


na prípravu 12 ks jogurtových muffinov potrebujeme:
120g masla, 120g cukru (hnedý),1 vajce,250g múky(hladká+polohrubá),1 balíček prášku do pečiva,štipka soli,300ml bieleho jogurtu alebo kyslej smotany,1čl škorice, 50 gramov nasekanej čokolády. 



Pri jogurtových muffinoch si najprv zmiešame maslo (ja používame v kuchyni len pravé maslo) s cukrom (u nás hnedý) a pridáme vajíčko. Vymiešame a pridávame postupne múku, prášok do pečiva, škoricu a jogurt. Primiešame na malé kúsky nasekanú čokoládu. Hotové cesto bolo tuhšie ako pri prvých muffinoch. Naplníme košíčky v muffinovej forme a dáme piecť 20 minút na 180 stupňov.


Muffiny sa vydarili a boli úžasné. Mne viac chutili čokoládové, ale to je skôr podľa osobnej preferencie.  


štvrtok 5. mája 2011

V hrnci pečené jahňacie na jalovci

V poslednej dobe sme si obľúbili jahňacie mäso, nie žeby sme iné nemali radi (teda v rozumnej miere, ktorá je podľa môjho manžela 1x do týždňa). Opäť som vyskúšala starú taliansku klasiku. Recept je veľmi jednoduchý, ale pripravuje sa dosť dlho. Tak aby mäsko bolo mäkké a dostalo tú správnu chuť.

Potrebujeme (pre 4 osoby):
1,2 kg jahňacieho pleca s kosťou (naporcované na 3-4 časti)
1 lyžica nasekanej mrkvy
1 lyžica nasekanej cibule
1 lyžica nasekaného záhradného zeleru
1 šálka suchého bieleho vína
2 strúčiky cesnaku
vetvička čerstvého rozmarínu (alebo sušený)
1 a 1/2 malej lyžičky rozdrveného jalovca (borievky)
soľ
čierne korenie

Takto variť sa mi páči najviac. To znamená všetko dáme do hrnca, ktorý je s hrubším dnom (prípadne zo smaltovanej zliatiny), prikryjeme pokrievkou a dáme variť. Asi 2x za hodinu mäso otočíme.
Po cca 2 hodinách hrniec čiastočne odokryjeme a varíme na trošku vyššom plameni. Zase nezabudneme otočiť (teraz už častejšie) a dávať pozor. Šťava (teda víno) sa nám pomaly vyvaruje a ostáva hustejší zvyšok.  Po cca 3 a 1/2 až 4 hodinách už máme jedlo hotové. Hrniec si nakloníme a vyberieme z masy čo najviac vyvareného loja, aby nám omáčka (redukcia) neostala mastná. Všetko vyberieme na tanier a hneď podávame.
My sme k tomu mali krúpy, ktoré sa taktiež dlhšie varia. Príprava je veľmi jednoduchá, umyť krúpy a nechať variť asi 1 a 1/2 hodiny v osolenej vode.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...